Residential Waterfront Transformation

Residential development at Keppel Bay

The Reef at King's Dock is a residential development in Keppel Bay/HarbourFront district. The project proposes an urban village with 429 apartments in ten buildings. The diverse building types all benefit from King's Dock's remarkable location, lush greenery and unique floating swimming pools. KCAP collaborates with local architects DCA and landscape designers Grant Associates for joint venture Mapletree / Keppel Land.

The Reef at King's Dock is close to downtown and within walking distance to Harbour Front and Vivo City. The ancient shipping dry-dock is part of Singapore's listed heritage, forming a transitio...

Location
  • Singapore, Singapore
Client
  • Keppel Land Singapore / Mapletree Singapore
Year
  • 2018 - Ongoing
Status
  • Under Construction
Program
  • Residential development on a former shipyard site in downtown Singapore Urban and architectural design
Disciplines
  • Architecture
  • Urban Design
Collaborators
  • Local architect: DCA Architects Pte Ltd
  • Landscape architect: Grant Associates Singapore
  • Quantity Surveyor: Arcadis Singapore Pte Ltd
  • Structural engineers: T.Y. Lin International Pte Ltd
  • M&E: Alpha Consulting Engineers Pte Ltd
  • Interior design: Index Design Pte Ltd
  • Green Mark and Acoustics: Arup Singapore Pte Ltd
  • Traffic Consultant: Vertix Asia-Pacific Pte Ltd
  • Façade Consultant: Meinhardt Façade Technology Pte Ltd
  • Marine Consultant: Delta Marine Consultants Pte Ltd
  • Fire Safety Engineer: IGNESIS Consultants Pte Ltd
  • Lighting Consultant: Light Collab LLP
  • Design for Safety: CN2E Consultants Pte Ltd
  • The urban design of King's Dock Village is a composition of three building types - the Courtyard, the Tower, and the Villa – grouped around a sequence of semi-public spaces with lush vegetation along King's Dock. The buildings gradually step down from 10 stories in the North to 5 stories in the South, following the view corridor from Mount Faber to the water. The design results in a varying building height and scale, providing an attractive skyline and unique atmosphere around each building. The individual buildings' juxtaposition creates intimate garden pockets and climate-protection in a village-like setting that offers excellent views of King's Dock and its surroundings.

    The buildings' architectural concept offers porosity and permeability through the relief of communal gardens, balconies, and sun-protection filters. The facades of three different building typologies vary in their orientation, shape, and external sun screening selection. These form a dynamic, double layer, providing privacy and protection while contributing to the cooling of the facades. The roofs of the buildings are designed as green surfaces, retaining rainwater and working as isolation.

    The design includes a variety of green spaces; a central garden promenade connects all entrance lobbies of the buildings. Shared amenities like a drop-off entrance pavilion, a clubhouse, and sports facilities offer a broad range of residents' services. As a highlight, a unique 180 m long pontoon with various swimming pools and sun decks is moored in King's Dock and provides a spectacular experience in direct connection with the marine biodiversity and the waterscape.

LOADING