Location
  • Amsterdam, Netherlands
Client
  • OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest)
Year
  • 2016 - 2021
Status
  • Completed
Program
  • 68 luxury apartments with a variety of housing typologies in a stacked volume with generous outdoor spaces, interior courtyard, 80 underground parking lots and storage
Disciplines
  • Architecture
Credits
  • Photography: Ossip van Duivenbode
  • Photography (interior): KCAP
Collaborators
  • Goudsticker De Vries (Construction)
  • DGMR (Building physics)
  • Mabutec Installatie Advies (Installations)
  • De Nijs en Zonen (Contractor)
  • Sant&Co (Landscape design)
Publications
  • Each apartment has at least one balcony, depending on the size of the apartment. This extends the actual living space outward and promotes dialogue with the surroundings. Story-high, wide sliding windows make it possible to create additional loggias. The terraces provide plenty of light inside and for the spatial appearance The Grid. 

    Thanks to the method of stacking, each resident can enjoy sufficient privacy for the outdoor spaces. By planting these private outdoor spaces, the complex will, within our ambition, become increasingly green over the years. A special rainwater drainage system is integrated into the construction that takes into account the stepped shape of the terraces.

    The Grid is a modern translation of the early 19th century luxury residential hotel with a central lobby in the double-height plinth. The transparent lobby forms the heart of the complex and offers a view from the street to the green courtyard. The openness of the plinth also works in reverse, as it connects the residents with the outside world, with the new district of Overhoeks. 

    This central space has the function of an extra "living room" or lounge, open to all residents. A specially designed piece of furniture facilitates various uses. Residents can gather here for informal meetings, a birthday party or to read a book overlooking the communal green courtyard.

    The Grid provides an all-sided, stacked living world with 68 spacious apartments.
    Irma van Oort, Partner KCAP
  • The building had to have a high-quality and chic look. That is why we have opted for durable and high-quality materials that age beautifully, such as natural stone. The top floor is crowned by slightly shiny and brass-colored anodized aluminum. We also paid a lot of attention to large glass fronts to keep the building as open and transparent as possible. That's why we've used vertical sliding windows whenever possible. This way you can turn almost all windows into a balcony with a kind of windowsill and you can open your whole living room on a hot day.

  • We see that people are becoming less materialistic. In the sense that they don't necessarily want everything themselves, but are just as happy to share. As designers we therefore must anticipate. Residents need privacy, but also want to contact with the neighbours. That's why we designed a building with large balconies with much privacy. Balconies from bottom to top and all around the building, so you don't have a clear back and the building is therefore beautiful from all sides. The communal courtyard is shared. And also the central entrance hall: that is not only the place where you enter, but also a meeting space. 

    The courtyard plays an essential role in the overall design: it encourages resident initiatives, leaves room for later use and strengthens the sense of ownership among users and residents. A pronounced ring of materials and careful detailing characterize this exciting yet timeless green space.

    The courtyard becomes the green extension of the entrance hall, a place to enjoy - together.
    Irma van Oort, Partner KCAP
LOADING