ZOwonen hoofdkantoor Sittard [NL]

Het nieuwe hoofdkantoor voor ZOwonen in Sittard vervangt meerdere over Sittard en Geleen verspreide vestigingen van de woningbouwcorporatie in een centraal kantoor. Het is het eerste gebouw in een ensemble van vijf gebouwen, met totaal 24.000 m2, dat op de locatie Europaboulevard in meerdere ontwikkelingsfasen wordt gerealiseerd. Het kantoorgebouw voldoet aan een GreenCalc+ label A. 

De nieuwbouw omvat 3.200 m2 kantooroppervlak op drie lagen. De open kantoorvloeren zijn ingericht voor “Het Nieuwe Werken” en bieden zowel bureauopstellingen voor werkgroepen, individuele werkplekken, bespreek- en loungezones en door glazen wanden afgescheiden vergaderruimtes. Twee vides in het gebouw zorgen voor daglicht tot diep in het gebouw en extra zichtverbindingen en communicatiemogelijkheden tussen de verschillende kantoorlagen.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was duurzaamheid, waarbij het effectief gebruik van daglicht een positieve invloed heeft op het energieverbruik. Horizontale bandramen omlijsten het gebouw en bieden niet alleen uitzicht in alle richtingen, maar bovendien een voordelig rendement ten aanzien van de daglichtopbrengst en zorgen voor minder lichtcontrast in de werkomgeving. De ‘panoramaramen’ passen zich in hoogte van lichtopening aan de specifieke oriëntatie van zontoetreding en de verschillende omgevingsfactoren aan. De maximale gevelopening bereikt een percentage van 41% van het geveloppervlak.

Door het architectonische concept ontstaat niet alleen een aansprekende werkomgeving voor de medewerkers, maar presenteert de woningcorporatie zich met een open en transparant hoofdkantoor communicatief en fris naar hun klanten toe.

Opdrachtgever LSI Project Investment N.V., Rotterdam
Programma Kantoor gebouw van 3.200 m2 
Tijd 2007 - 2012
Rol Architect en stedenbouwkundige (kantorencluster deel A)
Participerende partijen AOS Studley Nederland Rotterdam (interieur)