VRT Broadcast Centre Brussels [BE]

Het ontwerp voor een nieuw mediagebouw voor de Vlaamse Radio en Televisie (VRT)  is een culturele opgave. Het is een openbaar instituut in een architectuur die uitnodigt en plek biedt aan ontmoeting tussen publiek en mediaproductie. Atelier VRT is een tegelijk open en specifiek gebouw dat een kader biedt voor de media die razendsnel evolueert.

Atelier VRT is een alzijdig gebouw dat onmiddellijk de stedelijke ambitie van het Brussels Mediapark representeert. Het is opgebouwd uit vier eenvoudige overzichtelijke volumes. Elk volume is een bijzonder gebouwtype, ontwikkeld als een gepast antwoord op een specifiek onderdeel van het programma. De verschillende gebouwtypes zijn secuur op elkaar gestapeld om maximale synergie te verwezenlijken en zo een goed werkbare machine – een super-studio – te creëren. De toren vormt het baken van Atelier VRT, het biedt overzicht en werkt als referentiepunt. Hier bevinden zich de meer rustige werkplekken op afstand van de bruisende atelierruimte, een groot werkhuis dat in zijn bijzondere maat een maximum aan shortcuts en nabijheid creëert voor de werkplekken.

Door het compacte volume is Atelier VRT een uitermate performant gebouw. De gevel is passiefhuisstandaard en regelt zonwering en daglichttoetreding door architectonische lamellen. De energievraag is minimaal en wordt gedekt door duurzame energiebronnen.

Opdrachtgever Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT), de Nederlandstalige openbare omroep voor radio en televisie in België.
Programma Omroepgebouw 55.000 m2 (Studio’s 4.750m2, Lunchruimte 1000m2, Publieksruimtes en studio’s 16.600, Magazijn 7.500m2, Kantoor 19.600m2), Parkeren 29.000 m2
Tijd 2014 - 2015
Rol Architect in samenwerking met OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Participating parties Bollinger-Grohmann, 3E, Technum, Bureau Bouwtechniek, Lola Landscape architects