Villa's Deventer [NL]

Aan de verre oostzijde van Deventer ligt de uitbreidingswijk Graveland die grenst aan het landgoed De Bannink en het natuurgebied Gooiersmars. De uitbreidingswijk biedt relatief grote kavels voor het duurdere gedeelte van de vrije sector. De locatie van de vier villa’s grenst aan een taps toelopend plantsoen dat uitkijkt op het natuurgebied. Vanuit het plantsoen presenteren zich de villa’s als samenhangend geheel door materialisatie en basisvorm. Als individuele gebouwen tonen zij lichte verschillen in bouwmassa, gevelcompositie en indeling.

De villa’s bestaan allen uit twee bouwlagen en een inpandige garage. De verschillende ruimtes zijn in de bouwmassa van alle vier gebouwen duidelijk waar te nemen: de entreehal met daarnaast de garage en erboven slaap- en badkamers. Vervolgens een smaller en deels hoger volume met beneden keuken, een patio en een markante gang en slaapkamer boven met brede houten lamelramen. Als laatste volgt beneden de woonkamer met een grote vide en een dubbelhoge glaspui waarin een gecombineerde binnen- en buiten open haard is opgenomen. Erboven bevinden zich weer slaapruimtes aan een brede hal die ook als speel- of werkplek gebruikt kan worden. 

De gevels bestaan uit droogstapelstenen (ClickBrick). Door het ontbreken van lintvoegen en slechts minieme stootvoegen ontstaat een robuust en massief gevelbeeld. De genuanceerde roestkleurige gevelsteen geeft de villa’s een mooie warme uitstraling. Opvallend in de gevel zijn de langgerekte bandramen van soms wel 9 meter lang. De patiogevels en de markante slaapkamer in het midden van de villa’s bestaan uit horizontale western red cedar delen met olympic stain. Ook de deuren van de garage en de markante entreeluifel zijn met deze delen bekleed. De kleurkeuze hiervoor kon door de bewoners bepaald worden.

 

Opdrachtgever Hollestelle Vastgoedontwikkeling BV, Groningen
Programma 
4 vrijstaande woonvilla’s van ca. 200 m2 op een gemiddelde kavelgrootte van 850 m2
Tijd 2002 - 2005
Rol Architect