The Gustav Amsterdam [NL]

Het Gershwin project is gesitueerd binnen het masterplan Zuidas en is een primaire ontwikkellocatie ten zuiden van het centrum van Amsterdam in de nabijheid van luchthaven Schiphol. Het ontwerp bestaat uit twee individuele gebouwen met een variëteit aan typologieën die de doelgroep young professionals en starters op de woningmarkt bedienen. Beide gebouwen genaamd 'The Gustav' zijn gesitueerd bovenop een gemeenschappelijke parkeergarage en zijn verbonden door middel van een semi-openbare binnenruimte op de begane grond.

Het noordelijke gebouw aan de bedrijvige Mahlerlaan bevat 96 studio’s, gemeenschappelijke ruimten en een royaal dakterras voor de bewoners om elkaar te ontmoeten, te werken en te ontspannen. Op de begane grond bevindt zich een transparante en flexibele plint die interactie oplevert tussen activiteiten in het gebouw en het stedelijke leven in de directe omgeving. De geplande horeca trekt niet alleen bezoekers, maar functioneert ook als een tweede ‘woonkamer’ voor bewoners die zich er tegoed kunnen doen aan een kop koffie op het zonnige terras in de rustige binnenplaats. Het getrapte gebouw aan zuidelijke rand van het perceel combineert 19 kleine studio’s op de lagere niveaus met 29 meer ruime appartementen op de bovenste verdiepingen. Privétuinen, grote balkons en dakterrassen verrijken de woningen met extra buitenruimte.

Passend bij de jonge doelgroep, wordt de materialisatie van de gebouwen licht en modern. Royale raampartijen verbinden het interieur van de woningen met de beleving van groene buitenruimtes. Beide gebouwen bestaan uit horizontale banden gevuld met bakstenen panelen, waardoor één samenhangend ensemble ontstaat.

 

 

Opdrachtgever Zuidschans CV, Haarlem
Programma 10.750 m2 waaronder 144 appartementen/studio's, 490 m2 retail, 48 ondergrondse parkeerplaatsen
Tijd 2015 - heden
Rol Architect