The Grid Overhoeks Amsterdam [NL]

Het Overhoeks gebied aan het IJ in Amsterdam Noord wordt getransformeerd tot een gevarieerd woon- en werkgebied. De ontwikkeling van vijf blokken markeren de start van fase 3.1 van het project. KCAP ontwerpt binnen deze fase blok A1 aan de kruising tussen de Bundlaan en de Sausalitolaan.

The Grid is een moderne vertaling van het luxe woonhotel uit begin 19e eeuw. Een gestapelde alzijdige woonwereld van 68 ruime appartementen aan een groene weelderige binnentuin. Het gebouw is vormgegeven als een stapeling van terrassen en natuurstenen kaders met verdiepingshoge, brede ramen. De appartementen krijgen daardoor veel licht en een ruimtelijk karakter. De wijze van stapeling biedt de buitenruimtes veel privacy. The Grid trapt systematisch naar boven toe terug en wordt beëindigd met een speciale bekroning. In deze bekroning bevinden zich penthouse appartementen met dubbelhoge ruimtes. Deze lichtglanzende, messingkleurige geanodiseerde aluminium kroon vormt een rijk contrast met het Jura natuursteen in de gevel. De plint kent een ruimere verdiepingshoogte wat zorgt voor een statige en aantrekkelijke inbedding in het straatprofiel. De centrale lobby in de plint vormt het hart van het complex en biedt doorzicht van de straat naar de groene binnentuin. Deze extra woonkamer is door alle bewoners te gebruiken en biedt ruimte voor informele ontmoeting, een verjaardagsfeest, het lezen van een boek of werken op de laptop. De binnentuin is een centrale groenruimte die voor alle bewoners toegankelijk is.

 

Opdrachtgever OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest), Amsterdam
Programma 68 luxe appartementen met een variatie aan woontypologieën in een gestapeld volume met riante buitenruimten, gemeenschappelijke binnentuin, ondergrondse parkeervoorziening voor 80 plaatsen en bergingen
Tijd 2016 - heden
Rol Architect