Stationspostgebouw Den Haag [NL]

Momenteel werkt KCAP aan de stedenbouwkundige visie voor het HS Kwartier, een grootschalige gebiedstransformatie rondom station Hollands Spoor in Den Haag. Ook de transformatie en renovatie van het monumentale Stationspostgebouw maakt daarvan onderdeel uit. Dit architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig waardevolle gebouw manifesteert zich sterk in het stationsgebied en heeft als toekomstige hoofdvestiging van PostNL een belangrijke vliegwielfunctie in de gebiedsontwikkeling.

De glazen bouwstenen en geglazuurde baksteen zijn belangrijke te behouden erfgoedelementen. Van buiten is het gebouw tijdloos in zijn bijzondere vormgeving, opvallend en eigenwijs. Binnen wordt een werkomgeving van de 21e eeuw ontwikkeld, waar de energie overal voelbaar is. De plint van het gebouw wordt op subtiele wijze opengewerkt, waardoor het de aangrenzende openbare stedelijke ruimte activeert en het gebied verlevendigt. De begane grond geeft ruimte aan de eerste van het drie verdiepingen tellende Community Centre. Daarboven bevinden zich flexibel in te delen kantoorverdiepingen waar diverse werkplekconcepten georganiseerd kunnen worden. Door de efficiënte indeling en slimme technieken krijgt het gebouw een vriendelijke uitstraling en is het ook in de toekomst eenvoudig aanpasbaar. Deze inrichting en opzet garanderen bovendien een efficiënt vierkantemetergebruik.

Een nieuw groot atrium verbindt gebruikers en stimuleert ontmoetingen, zowel verticaal als horizontaal. Een uitnodigende ruimte om samen te werken, de centrale plek waar de verbinding en kruisbestuiving plaatsvindt. De grote monumentale daklichten zorgen voor daglichttoetreding tot in de onderste lagen van het gebouw. Binnen de beeldtaal van de bestaande gevel zijn op vrijwel onzichtbare wijze extra ruiten toegevoegd die daglicht en uitzicht voor de nieuwe functie genereren. De belangrijkste ingreep is het onzichtbaar verduurzamen van de gevel door deze aan de binnenkant te isoleren en te voorzien van nieuwe elementen. Het vernieuwde Stationspostgebouw krijgt het hoogst haalbare duurzame energielabel A, terwijl het monumentale karakter van het gebouw intact blijft. Het geheel is ontworpen in lijn met het gedachtengoed van WELL en BREEAM met diverse aanvullende energiebesparende maatregelen. Het casco blijft intact en bestaande materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt. De keuze voor nieuwe materialen is gebaseerd op bestaande kleuren, texturen en materialen. Deze worden als uitgangspunt genomen voor een stoer en industrieel interieur dat tegelijkertijd levendig en warm is.

 

 

Opdrachtgever LIFE.NL

Programma 30.000 m2 gebouwrenovatie en transformatie rijksmonument naar een multifunctioneel kantoorgebouw als hoofdkantoor voor PostNL en met verhuurbare ruimten voor andere gebruikers, horeca, Community Centre, co-working spaces en informele ontmoetingsplekken

Tijd 2018 - 2021

Rol Architect en supervisor interieur

Participerende partijen Kraaijvanger Architects (interieurarchitect)