Station Hardbrücke Zurich [CH]

In opdracht van de gemeente Zurich, Schweizer Bundesbahn (SBB), Zürcher Verkehrsbund (ZVV) en private grondbezitter is een competitie uitgeschreven voor de uitbreiding van het station Hardbrücke. Het westen van de stad Zurich, waarin het station gesitueerd is, staat onder een transformatie. Sinds een paar jaren ontstaan in dat gebied een veeltal aan woon- en bureauruimte en nieuwe verkeerslijnen en –wegen.

Baserend op het feit dat het station een nieuwe vervoersknooppunt voor Zurich-West gaat worden, moet het station zich uitbreiden om de nieuwe aantal passagierstromen te verwerken en het station attractiever te maken als verblijfsruimte. Er wordt naar een nieuwbouw met aanvullende commerciële functies zoals winkels en cafés gevraagd met het eisen dat de bestaande rails en perrons bestaan blijven en er gebouwd moet worden zonder dat het station gesloten wordt.

Het ontwerp en het volume van het gebouw refereren in eerst instantie naar de functionele organisatie van passgier bewegingen, padden en stromen. Daardoor staat de zichtbaarheid en oriëntatie, op stadsniveau, stadswijkniveau en in het gebouw zelf, centraal. Tegelijkertijd definieert het markante gebouw zich als nieuw landmark van de stad en van Zurich-West.

Opdrachtgever Gemeente Zurich, Tiefbauamt
Programma Uitbreiding van het Hardbrücke Station in Zurich met aanvullende winkels en cafés en een verbetering van de attractiviteit van het station en van de verkeersstromen
Tijd 2010 - 2011
Rol Architect
Participerende partijen Schlaich Bergermann und Partner, Stuttgart (statiek), Transitec, Bern (verkeer planning), Pfarré Lighting Design, Munchen (light), Ruedi Baur Intergral, Zurich (grafiek), Bosshard und Partner, Zurich (kosten planning)