Stadsbalkon Groningen [NL]

De realisatie van het “stadsbalkon” markeert de transformatie van het stationsgebied van Groningen tot een dynamische stedelijke zone met het negentiende-eeuwse station als middelpunt. Het stationsgebouw is enige tijd geleden grondig gerestaureerd, het stationsplein is veranderd in een verhoogd voorplein op het niveau van de stationshal en de perrons. Dit “stadsbalkon” biedt reizigers en voorbijgangers een plek om aangenaam te flaneren met uitzicht op de stad. Eronder ligt een stalling voor ca. 4000 fietsen, gelegen aan een ondergrondse doorgaande fietsroute. Door uitgekiende openingen en vorm van het balkon komen diverse verbindingen tussen de ruimtes onder en boven tot stand. De aanwezigheid van het Groninger Museum staat garant voor een culturele bestemming van dit nieuwe openbare gebied in het centrum van Groningen.

Het stadsbalkon vormt een levendig, stedelijk forum voor bewoners en vertrekkende of arriverende bezoekers. Het plein biedt een verkeersvrije zone om aangenaam te verblijven met uitzicht op de stad en ruimte voor terrasjes en culturele activiteiten. Het station wordt daarmee een passende entree voor Groningen waar zij zich kan presenteren als sfeervolle cultuurstad.

 

Opdrachtgever Gemeente Groningen
Programma 6.200 m2 stationsvoorplein annex fietsenstalling voor 4.000 fietsen, dynamisch busstation, infrastructurele herstructurering
Tijd 2001 - 2007
Rol  Architect
Participerende partijen Arup, Amsterdam (constructie); Giny Vos (beeldend kunstenaar)