Seebühne Training Centre Würth Rorschach [CH]

Würth international is een successvolle internationale ondermeming op het gebied van bevestigings- en montagematerialen en zonneceltechnologie. Het bedrijf lanceerde een wedstrijd voor het ontwerpen van hun nieuwe hoofdkantoor inclusief een conferentie- en stagecentrum en extra kantoorruimte. Würth wordt algemeen erkend vanwege het aanbieden van werkplekken in combinatie met ruimtes voor kunst en cultuur.

Het gebouw is gelegen in een rijk park- en recreatielandschap naast het centraal station van Rorschach aan het Bodenmeer. Het basisidee voor het gebouw bestaat uit een ensemble van 3 blokken: een staand, een zwevend en een liggend volume. Het staande frame bevat publiek programma, het zwevende bevat het hoofdkantoor en het op de grond gestationeerde volume herbergt de geplande toekomstige uitbreiding van kantoorruimten. Het grote en open vensterraam van het conferentie- en het trainingscentrum fungeert als een royale tribune met uitzicht op het meer voor publieke en zakelijke evenementen, kunsttentoonstellingen en productpresentaties. De grote zaal zweeft erboven als een brugconstructie. De openbare ruimte wordt gekenmerkt door lange veranderende en vloeiende paden in het park, speels gesitueerd rond zitelementen op het nieuwe plein. Het nieuwe toegangsplein van het station wordt omkaderd door het stationsgebouw en het nieuwe hoofdkwartier. Het plein opent richting het park en biedt een weidsuitzicht over het meer.

Opdrachtgever Würth International AG
Programma Hoofdkantoor, conferentie- en trainingscentrum (18.000 m2 plan 1e fase en 300.000 m2 2e fase) en 400
ondergrondse parkeerplaatsen
Tijd 2009
Rol Architect
Participerende partijen Amstein Walthert (bouwtechnologie), prof.dr. Leibundgut, WGG Schnetzer Puskas Ingenieur AG (constructie), Stefan Bänziger, Philipp Schaerer (visualisatie)