Rinkkaai Gent [BE]

“Rinkkaai” wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen. Een buurt met een variatie aan woningtypologieën en aangepaste woningen en voorzieningen voor zowel jonge gezinnen met kinderen, als koppels en senioren met verschillende mate van zorgbehoefte. Met het concept wordt maximaal ingezet op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap die is verbonden met elkaar en zijn omgeving.

Door de locatie langs de Fabiolalaan en ten oosten van het park Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene omgeving en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van zes compacte paviljoens, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen ten opzichte van elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

Qua duurzaamheid wordt ingezet op volledig passief bouwen en BEN (Bijna Energie Neutraal) door middel van een innovatief energieconcept. Maar ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen een rol in het duurzaamheidsconcept.

 

 

Opdrachtgever Alides NV, Nacarat SAS, Cores Development NV
Programma Woonwijk met gemengde woontypologieën verdeeld over 6 woongebouwen van in totaal 28.400 m2 met 311 woningen, 1.100 m2 commerciële functies en 10.980 m2 voor parkeren, fietsenstalling, technische ruimtes en bergingen
Tijd 2014 - heden
Rol Architect en ontwerper openbare ruimte in samenwerking met evr-Architecten en OMGEVING  landscape architecture urbanism
Participerende partijen Establis (stabiliteit), VK engineering (techniek), Saison Menu (architectuur), Fris in het Landschap (openbare ruimte) en Common Ground (communicatie)

Prijzen Prijsvraag 1e prijs