RER Station Nanterre Nanterre [FR]

Het nieuwe station RER E – Eole - Nanterre is één van drie nieuwe stations langs de 47 km lange uitbreiding van het regionaal hogesnelheid treinnetwerk (Réseau Express Régional) binnen de Parijse agglomeratie in westelijke richting tussen Parijs en Nantes. Er worden 600.000-700.000 reizigers per dag verwacht. Het programma omvat het ontwerp van een treinstation, een 14.000 m² kantoorgebouw evenals vier bruggen, waarvan een voetgangersbrug.

Het nieuwe station is gepland in een spoorzone grenzend aan de voormalige industriële site “Les Groues”. Dit gebied wordt tot 2025 getransformeerd tot een levendig stadsdeel voor wonen en werken. Het nieuwe station is de eerste stap in de ontwikkeling van Les Groues. De bruggen verbinden het gebied met de stad en het station zal het openbaar vervoer van Parijs naar het Westen aanzienlijk verbeteren.

Het voorstel met de naam “Twist” bestaat uit een station en een kantoorgebouw dat op verscheiden manieren op de stedelijke context reageert: met een lichte knik volgt het gebouw de Boulevard de La Défense en de Terrasses de Nanterre. Deze twist creëert ter plaatse van de terugsprong ruimte voor een plein. De stationshal is een uitsparing uit het kantoorvolume en vormt een groot raam met uitzicht over de stad. De aluminium gevel van het gebouw biedt maximale transparantie en het ontwerp van de bruggen is zo licht mogelijk om de focus op de skyline van La Défense te versterken.

Opdrachtgever Réseau Ferré de France (RFF)
Programma Nieuw treinstation, 14.000m2 kantoorgebouw en 4 bruggen
Tijd 2014 - heden 
Rol Architect
Participerende partijen ARCADIS (techniek en team leiding, Explorations architecture (bruggen), D’ici-là (landschap), Franck Boutté (duurzaamheid), Mazet associés (financiën)