Pre Wonen Velserbroek [NL]

Woningcorporatie Pré Wonen liet een gebouw ontwerpen voor haar eigen backoffice in combinatie met eventuele andere gebruikers. Het gebouw ligt bij de oprit naar de snelweg en wordt aan drie zijden omringd door wegen. Dit vindt zijn weerslag in een alzijdig gebouw met een compacte, afgeronde verschijningsvorm waarvan de gevel is bekleed met koper. Het interieur is georganiseerd rondom een centraal gelegen atrium waarin het verticale en horizontale verkeer worden gebundeld. De buitengevel toont een ritmisch patroon van ruim bemeten vensters. Twee grote openingen in de gevel garanderen samen met het atrium voldoende daglicht in het gebouw.

De mix van high- en low – tech oplossingen zorgen voor tot een lager energiegebruik dan gebruikelijk is bij reguliere kantoorgebouw. De compacte vorm van het gebouw is een belangrijke ontwerpoplossing voor het reduceren van het energiegebruik. Op het transparante dak van het atrium zijn zonnepanelen toegepast die een tweeledige functie hebben: zij voorzien in 20% van de totale energiebehoefte van het gebouw en dienen als zonwering om opwarming van het atrium tegen te gaan. Bijzonder op het gebied van duurzaamheid is dat de koperen gevel 50 tot 100 jaar onderhoudsvrij is, het complete gevelpakket is opgebouwd als hout-skelet constructie wat betekent dat 90 % van het gevelpakket in tijd her te gebruiken is. Ook de materialisering in het interieur is aandacht gegeven aan het gebruiken van duurzame materialen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdrachtgever Pré Wonen Velserbroek
Programma 5.000 m2 kantoorgebouw
Tijd 2002 - 2006
Rol Architect
Participerende partijen Beaudoin & van Alphen, Breda (interieur)