PPS Groningen [NL]

Het ontwerp van de nieuwe huisvesting voor de IB-groep en de Belastingdienst wordt betiteld als landmark aan de rand van het Sterrebos, op een markante plek aan de zuidelijke stadsring van Groningen. Het complex bevat behalve kantoorruimten ook publieksgerichte ruimten en representatieve ruimten als restaurants en vergadercentra.  In het voorgestelde stedenbouwkundig ensemble gaan wij uit van een campusmodel waar de stadstuin de contramal van de gebouwen vormt en hoogwaardig wordt ingericht. De stadstuin, een coherent glooiend maaiveld, zoekt in alle richtingen aansluiting met zijn omgeving. Het plastisch vormgegeven gebouw bestaat uit een verticale driedeling waar over uiteenlopende verdiepingen en met verschillende hoogten  leegtes zijn uitgesneden.  Hierdoor is een poreus volume ontstaan. Ze bieden plaats aan tuinen en ontmoetingsplekken die zorgen voor diversiteit in het verder homogene kantoorruimte. In het ontwerp voor de IB-groep en Belastingdienst is voor een integrale totaaloplossing gekozen waarbij de verschillende (bouw)disciplines als constructie, installatie of architectonische uitstraling elkaar niet naar de kroon steken.

Opdrachtgever Armadu consortium
Programma Stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied Kempkensberg/ Engelse Kamp tot een gemengd stedelijk woon-/werkgebied; Architectonisch ontwerp voor de IB-groep en de belastingdienst: 45.500 m² bvo aan kantoren, vergadercentra en restauratieve ruimten en een parkeergarage van 22.250 m² bvo
Tijd 2006 - ontwerp
Rol Stedenbouwkundige en architect
Participerende Partijen Armadu