P&R Hooggelegen Utrecht [NL]

'P&R Hooggelegen' is een nieuwe Park & Ride voorziening in Utrecht aan de A2 snelweg Utrecht-Amsterdam, tussen bedrijventerrein Papendorp en het knooppunt Hooggelegen. Het nieuweensemble zal bereikbaar zijn via een nieuwe afrit en een nieuw viaduct die de snelweg kruist en Leidsche Rijn met Utrecht zal verbinden.

P&R Hooggelegen zal een landmark langs de snelweg vormen. De volumes van 7 en 9 verdiepingen hoog zijn één niveau boven maaiveld getild en daarmee zichtbaar over het nieuwe viaduct en het geluidsscherm. Middels hun vorm refereren de driehoekige gebouwen aan de belangrijkste vergezichten in het gebied. De gevels zullen bestaan uit licht bronskleurige en zilverkleurige geanodiseerde aluminium lamellen. Op niveau twee verbindt een interne route middels bruggen de twee parkeervoorzieningen. Deze route leidt de bezoeker langs commerciële functies naar de bushalte bij de hoofdentree. Het maaiveld is geheel vrij gehouden ten behoeve van in- en uitritten voor auto’s, taxi’s, bussen en afzetplaatsen.

In het hart van beide parkeergarages bevinden zich grote open ruimtes met bomen. Deze groene harten profiteren van de open gevel die op natuurlijke wijze daglicht en ventilatie toelaat. Dit bevordert de duurzaamheid van het ensemble, omdat het gebruik van kunstlucht gereduceerd kan worden en mechanische ventilatie niet nodig is.

Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Programma 62.000 m2 Park & Ride parkeervoorzieningen voor 2000 auto's
Tijd 2009 - 2012
Rol Architect in samenwerking met JHK Architecten, Utrecht