New Time Neuilly-sur-Seine [FR]

New Time is gelegen op een bijzondere locatie: op Ile de la Jatte in Nieully-sur-Seine, op het hoofd van de Seine, in een groene omgeving en omringd door water aan twee kanten, tegenover de hoofdingang van een groot sportterrein. Hier staat het voormalige kantoor van Laboratoires Roche, een ontwerp van de Zwitserse architect Roland Rohn uit 1969-1971. KCAP heeft het bestande 17.000 m2 omvattende pand in samenwerking met de lokale architecten Ateliers 115 gerenoveerd en uitgebreid. Daarmee voldoen de gevels, installaties en ruimtelijke flexibiliteit aan de huidige normen voor duurzaamheid en efficiëntie en wordt het gebouw van Roland Rohn geupgrade voor nieuwe gebruikers en getransformeerd tot een representatief en goed presterende hedendaagse kantooromgeving.

Met de transformatie is elk van de bestaande vleugels zijdelings uitgebreid. Dit creëert een volumespel van vier fijn gedifferentieerde bouwdelen, gegroepeerd rond een centrale kern, die ieder naar een andere richting zijn georiënteerd. Voor de wens naar flexibel gebruik biedt de interne organisatiestructuur opties voor een klassieke kantoor lay-out en open kantoorvloeren. Ook biedt het concept mogelijkheden om één of meerdere huurders te huisvesten.

Alle ingrepen tonen groot respect voor de kwaliteiten van het gebouw: de transparantie, de gevel en de afwerking van het interieur. De details van de vliesgevel, het houtwerk van de interne scheidingswanden en de natuursteen op de begane grond - al deze elementen leiden tot een zekere charme en luxe, zonder in opzichtigheid of uitbundigheid te vervallen. Het concept heeft rekening gehouden met maximaal hergebruik van deze elementen en behoud van de sfeer van dit mooie en puur ontworpen gebouw uit de jaren ‘70.

Door de compositie van de volumes ontstaat een concept dat de groene omgeving op verschillende manieren terug laat komen: in groene patio's en vides binnen en groene daken buiten. Door de grote transparantie van de begane grond is er nauwelijks een scheiding tussen binnen en buiten en loopt de groene buitenruimte door in het gebouw.

De nieuwe gevels introduceren een speelse compositie van horizontale en verticale accenten. Dit spel zorgt voor een dynamische uitstraling van het gebouw en laat deze gevarieerde bouwmassa als één representatief volume met één identiteit voor de nieuwe gebruiker verschijnen.

 

Opdrachtgever Züblin Immobilien Group Zwitserland
Programma Renovatie en uitbreiding van een 17.000 m2 bestaand kantoorgebouw
Tijd 2010 - 2014
Rol Architect in samenwerking met Ateliers 115
Participerende partijen CapTerre (duurzaamheid), Deerns Nederland (bouwfysica),  Nobu Nakanishi (kunstenaar)
Onderscheidingen 1e prijs prijsvraagontwerp 2010, BREEAM Excellent