House Feldis Graubünden [CH]

Het woonhuis Feldis is een vakantiewoning gelegen op een hoogvlakte in het mooie Zwitserse Graubünden. Feldis ligt in de omgeving van Chur en is makkelijk te bereiken met de trein en een kabelbaan. Een deel van de oude stal is omgebouwd tot werkplaats en opslagruimte. Het andere deel wordt vervangen door nieuwbouw dat in harmonie opgaat met de bestaande bebouwing. De nieuwbouw is 2,5m ten opzichte van de bestaande stal verschoven in noordelijke richting. Hierdoor is een smal straatje ontstaan waaraan de entree ligt. Op de verdieping vormt een houten brug de verbinding tussen de stal en de nieuwbouw. Tegelijkertijd werkt de brug als dak boven de entree. De interne ontsluiting van de woning ligt in het verlengde van de brug.

Om te beantwoorden aan duurzame architectuur zijn er voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt: hout voor de constructie en de wandafwerking, gerecycled papier voor de isolatie en steen uit de regio voor de badkamer en keuken. Duurzame energie wordt verkregen door warmtepompen en geothermische boringen.

Opdrachtgever Privé
Programma Woonhuis met 205m2 en 731 m3 stal voor 72 m2 berging en werkruimte)
Tijd 2010 - 2011
Rol Architect
Participirende partijen W.Bieler (Ingenieur), S.Kunfermann (Houtbouw)
G.Barandun (Timmerman), J.M.Tscharner (Bouwwerkzaamheden), Vonplon Söhne (Installaties), Banzer (Electra), D.Mark (Sanitair), Zea Fio (Kunstenaar)