Hogeschool Rotterdam [NL]

Het gebouw van de Hogeschool Rotterdam is gerealiseerd op de hoek van de Wijnhaven en aan de voet van de Willemsbrug. Het is een combinatie van het bestaande gebouw met een nieuwe constructie en een loopbrug naar de kunstacademie aan de andere kant van de straat. Met de in het oog springende gevel van staal en hout is dit gebouw een echt visitekaartje voor de Hogeschool Rotterdam.
De structuur van het gebouw symboliseert de dynamische evolutie van het onderwijs. Door de flexibele indeling van het gebouw kan deze altijd worden aangepast aan de constante veranderingen in het onderwijs. De nieuwbouw bestaat uit twee schijven met standaardfuncties zoals klaslokalen, kantoren en werkplaatsen. Tussen deze schijven bevindt zich een groot atrium waarin losse programmaonderdelen zijn opgehangen, zoals een collegezaal, een kantine en een gymlokaal. Door de opgehangen volumes ontstaat een ruimtelijk spel van vides en zichtlijnen. De galerijen rondom het atrium dienen als bufferzone tussen lokalen, verkeersgebieden en ontspanningsruimten.
Verschillende structurele elementen worden dubbel gebruikt. Zo kan het schuine dak van de collegezaal ook gebruikt worden als zitplaats voor optredens in de ontmoetingsruimte en kan de muziekkamer dienst doen als podium.
De flexibiliteit is ook zichtbaar in de gevel die voornamelijk een neutraal karakter heeft en afhankelijk is van het interieur. Daartegenover staat dat vaste bijzondere faciliteiten duidelijk zichtbaar zijn in de gevel. Zo is de houten materialisering van de sportzaal ook buiten te zien.

Opdrachtgever HRO Hogeschool Rotterdam en Omstreken, Rotterdam
Programma Renovatie van ca. 7.000 m2 oudbouw en uitbreiding met ca. 6.000 m2 nieuwbouw
Tijd
1995 - 1998
Rol
Architect en supervisor