Hogekwartier Amersfoort [NL]

Het Hogekwartier is een gebiedsontwikkeling in de naoorlogse wijken van Amersfoort. Het project is onderdeel van een totaalaanpak om deze sociaal zwakkere wijken te verbeteren en vernieuwen. De projectlocatie bestaat uit het gebied langs weerszijde van de stedelijke invalsweg die het centrum verbindt met de snelweg.

Om de gebrekkige doorstroming van deze weg te verbeteren en om de barrière tussen de aanliggende wijken op te heffen, wordt een ongelijkvloerse kruising geïntroduceerd. Zo ontstaat een nieuwe continue route die de wijken met elkaar verbindt. Deze as word begeleid door bebouwing met buurtvoorzieningen in de plint. De belangrijkste voorziening is een nieuw stedelijk zwem- en sportcomplex als blikvanger aan de stadsentree en als kwartiermaker aan een buurtplein.

De stadsentree wordt getransformeerd in een groene boulevard met allure. Het gemengd woongebied begeleidt de boulevard en bestaat uit diverse typologieën in een sequentie langs de boulevard: Een poort van speelse schijven aan de buurtas, een stedelijk blokinvulling met hofjes en speelplein in het middengebied en markante torens op plinten aan het Valleikanaal. Dit kanaal vormt een doorlopende ecologische zone, die via een groene corridor met wadi door het plangebied wordt verbonden met het nabije natuurgebied Waterwingebied. Het hele project wordt voorzien van een duurzaam energiesysteem.

Opdrachtgever De Alliantie, Huizen
Programma Gebiedsontwikkeling van naoorlogse wijken met ca 800 woningen, een stedelijk zwem- en sportcomplex en inrichtingsprincipes voor de openbare ruimte
Tijd 2006 - heden
Rol Stedenbouwkundige en supervisor