Hof te Dieren Dieren [NL]

Aanleiding van dit project is de wens van Stichting Twickel om na de verwoesting van het landhuis en het koetshuis in WOII opnieuw een aanzienlijk gebouw (met bijgebouw) in het hart van Hof te Dieren te doen verrijzen om daarmee de groenaanleg weer betekenis te geven en een inkomstenbron voor behoud van de buitenplaats te genereren.

Oorspronkelijk werd het landhuis bewoond door één familie, nu is er een uitzonderlijke kans voor zeven tot tien huishoudens om op deze unieke plek te wonen. Dat vraagt om andere architectuur. We verwijzen niet letterlijk naar het oude huis, maar zijn wel geïnspireerd geraakt door het fenomeen landgoed. Op dergelijke landgoederen werden vaak follies gebouwd. Een bouwvolume dat als object staat in het park en het hart markeert.

In het hoofdgebouw stellen we acht panoramawoningen voor. Door per woning twee derde in een compact volume onder te brengen en één derde uit te laten kragen krijgt elke woning een royaal dakterras op het ondergelegen volume. Door dit per verdieping te draaien, groeit er een stervormig volume.  Het uitgangspunt voor het koetshuis is een volume met daarin twee woningen, dat ondergeschikt is aan het hoofdgebouw. We kiezen er om die reden voor om niet meer dan twee lagen toe te voegen. De materialen van het nieuwe koetshuis zijn gelijk aan die van het hoofdvolume; witte aluminium platen en grote glasvlakken met lamellen. Hiermee wordt er een nieuw eigentijds ensemble gevormd.

Opdrachtgever Stichting Twickel
Programma Acht appartementen (2.190 m2 bvo) en een parkeergarage (910 m2 bvo) in het hoofdgebouw en twee grote woningen in het bijgebouw (470 m2 bvo)
Tijd 2016
Rol Architect