Het Baken Deventer [NL]

'Het Baken' maakt deel uit van de Vijfhoek, een vinexwijk in Deventer waar woningen van twee tot drie lagen het beeld domineren. Om deze monotonie te doorbreken werd op een van de laatste vrije kavels Het Baken als een bijzonder woongebouw gerealiseerd. Dit blok kreeg het uiterlijk van een rotsblok, een asymmetrische kubus met een huid van leisteen. De massieve vorm biedt ruimte aan 22 appartementen en een kinderdagverblijf, de gefacetteerde contour kwam tot stand op grond van zichtlijnen en schaduwwerking. Zowel in maatvoering als in vormgeving en materialisering is Het Baken een opmerkelijke verschijning. Het blok verheft zich als een rots boven het vlakke vinexlandschap en vormt vanuit alle richtingen een herkenningspunt in zijn omgeving.

De begane grond werkt als een transparante sokkel waarboven het bouwvolume aan twee zijden uitkraagt. In de sokkel bevindt zich het kinderdagverblijf dat met zijn glazen gevels volop in contact staat met de omgeving. Op de verdiepingen liggen de appartementen waarvoor, door de gefacetteerde gebouwcontour, een grote variatie aan plattegronden mogelijk was. Met dit alles oogt Het Baken als een complex gebouw. Door een efficiënte constructieve en bouwtechnische opzet konden echter veel onderdelen worden geprefabriceerd.

Opdrachtgever  Woonbedrijf Ieder1, Deventer
Programma 5.000  m2 bvo voor 22 apartmenten en een kinderdagverblijf
Tijd  1999 - 2002
Rol Architect