Hardturmstadion Zürich [CH]

Het nieuwe Hardturm stadion is een ontwerp dat de typische stedelijke omgeving in de nieuwe wijk Zürich-West voltooit. Het bevindt zich op de overgang van een dichte stedelijke setting naar een aantrekkelijk landschappelijk recreatiegebied. Gezien vanuit het westen toont het gebouw zich als een solitair iconisch object. Vanuit het oosten definieert het een stedelijk blok dat de nieuwe stedelijke ontwikkelingsprojecten in het gebied beëindigt.

De volumetrie van het stadion wordt volgens deze logica gegenereerd. Drie hoeken van het gebouw zijn afgerond, zoals routes en stromen dicteren. Voor de zuidoostelijke hoek is echter gekozen voor een rechte hoek om de duidelijke vorm van het plein naast de Pfingstweidstrasse te benadrukken.

Door het faciliteren van circulatie, de organisatie van verbindingen en parkeeroplossingen, is de voetgangersbrug niet ontworpen als een onafhankelijk element, maar als een onderdeel van het landschapsreliëf. Hiermee kenmerkt het element het westelijke uiteinde van het gebied. Vanuit het westen is het stadion te voet bereikbaar op het niveau van de voetgangersbrug, aan de oostkant is de toegang op het maaiveld gesitueerd in de vorm van plein.

Het archaïsche ontwerp van het stadion verwijst naar de naam beschermheilige van het stadion zelf en de buurt, de Hardturm. De betonnen façade is glad op het voetgangersniveau, gepolijst en glanzend uitgevoerd. Naar boven wordt het beton ruwer en brosser. De buitenschil is geperforeerd door toepassing van ronde openingen die refereren aan goals.

 

 

 

Opdrachtgever Stadt Zürich
Programma Nieuw voetbalstadion in het Hardturm-gebied
Tijd 2011 – 2012
Rol Architect en stedenbouwkundige
Participerende partijen Sollberger Bögli architects, Klötzli Friedli Landschaftsarchitekten, Schlaich Bergermann en Partner (bouw), roschi + partner, HLKS, b + p baurealisation AG (controle), Gruner AG (veiligheid), BAKUS Akustik, Philipp Schaerer (visualisatie)