Green Town Beijing [CN]

De nieuwe woonwijk 'Green Town' is gelegen in een groene wijk voor de Chinese middenklasse in het zuidoostelijke deel van Beijing buiten de vijfde ringweg op ongeveer 15 kilometer van het zakendistrict. Het omvat als hoofdprogramma 3.500 woningen en een buurtcentrum. De woongebouwen kregen een huid van verschillende kleuren baksteen waarin serres, balkons en terrassen werden aangebracht. De eenheid in materialen en de herhaalde toepassing van private buitenruimtes dragen bij aan de samenhang van het gebied.

Het buurtcentrum, van oudsher een essentieel onderdeel van Chinese woonwijken, omvat een uitgebreid programma met zwembad, restaurant, bars, internetcafé, sportschool, sporthal, danszaal, sauna, kinderdagverblijf, bibliotheek en twee tennisbanen op het dak. Het gebouw ligt langs de centrale landschappelijke as van Green Town met de hoofdentree aan een doorgaande weg en de achterzijde gesitueerd aan een verdiepte tuin. De begane grond is volledig transparant en heeft daardoor een uitnodigend karakter. Erboven verheft zich een rood betonnen volume met gevelreliëfs van margrieten en tulpen waarin alle faciliteiten zijn ondergebracht, ontsloten door een groot centraal trappenhuis.

Opdrachtgever Goldfield Development Co Ltd., Beijing
Programma 4.500m² buurtcentrum met lobby, restaurant, gymnastiekruimte, sporthal, danszaal, kinderdagverblijf, zwembad, tennisbanen op het dak, internetcafé en bibliotheek; 3.500 woningen en parkeergarage voor een 21 ha nieuwbouwwijk
Tijd 2002 - 2003
Rol Architect