Gravehof Deventer [NL]

Als kroon op de hoogwaardige bebouwing van de wijk Graveland ligt het appartementencomplex Gravehof pal tegen het landgoed 't Bannink en een natuurgebied aan. Het Gravehof is een subtiel ensemble van 16 bungalowachtige appartementen.

Het gebouw met twee woonlagen is volledig opgetild. Het rust op slanke kolommen en biedt vier opgangen - kleine trappenhuizen met lift. Het geeft daarmee vrije uitzicht en open zichtlijnen in de landschappelijke omgeving. Onder het gebouw loopt het groene maaiveld licht op en biedt onder de helling ruimte voor de individuele parkeergarages.

Het gebouw vormt een carré met ruim opgezette appartementen rond een groen hof aan de binnenzijde. Aan de buitenzijde van de appartementen bevinden zich grote patio’s. Het carré vormt zich naar de vorm van de kavel, breed aan de straatzijden en smal naar het groen erachter.

De gevel voegt zich naar het landschap met een combinatie van zandkleurige baksteen en hout. De baksteen is van groot formaat en uitgevoerd zonder zichtbare voegen. De kozijnen steken als grote houten kaders uit het metselwerk. In deze kaders bevinden zich de patio’s en invullingen van aluminium kozijnen. Het hout is behandeld met olympic stain die de kleur van de steen dichter bij die van het hout brengt. Het hout wordt doorgezet in het plafond en in de gevel van de binnenring van het carré.

 

Opdrachtgever Hollestelle Vastgoedontwikkeling B.V., Groningen
Programma 16 appartementen met 150 - 200 m2
Tijd 2002 - 2007
Rol Architect