ETIK Boulogne-Billancourt [FR]

ETIK is een nieuw kantoorgebouw in Boulogne-Billancourt in het westen van Parijs. ETIK biedt ruimte aan 10.000 m2 kantooroppervlak en 500 m2 commerciële faciliteiten, verdeeld over acht verdiepingen boven het maaiveld. In vier ondergrondse verdiepingen bevinden zich 150 parkeerplekken. Het concept is met aandacht voor duurzaamheid uitgevoerd waarvoor het gerealiseerde gebouw een dubbele certificering heeft ontvangen: ‘NF Batiments Tertiaires (utiliteitsgebouw) – Démarche HQE’ plus het BBC (Batiment Basse Consommation) Effinergie certificaat. 

De locatie, Ile Seguin-Rives de Seine, is een voormalig industriegebied in Boulogne-Billancourt langs rivier Seine. Het gebied diende voorheen als fabriekslocatie voor automobielproducent Renault. Sinds het sluiten van het fabrieksterrein begin 1990 wordt het 74 hectare grote gebied herontwikkeld voor woningbouw, kantoren, winkels en openbare voorzieningen. 

Alle projecten binnen dit nieuwe gebied moeten voldoen aan huidige duurzaamheideisen. Het concept voorziet in een massieve en voor het merendeel gesloten zuidgevel waardoor de intrede van zonlicht en warmte gereduceerd wordt. Daglicht komt via twee grote atria tot diep in het gebouw. Daarnaast is het gebouw aangesloten op het stadsverwarmingnetwerk. Daardoor kunnen aanvullende techniekruimtes bespaard worden. Het implementeren van een actief klimaatplafond, een onafhankelijk ventilatiesysteem voor het atrium met gebruik van een warmtepomp en de installatie van PV cellen op het dak dragen alle bij aan de energie-efficiëntie en duurzaamheidcertificeringen van het gebouw. 

Het gebouw staat op een belangrijke locatie tussen vier hoofdwegen. Driezijdig wordt het gebouw omhuld door een stenen gevel met verschillende formaten openingen afhankelijk van de oriëntatie op de zon. Naar het kruispunt toe presenteert het gebouw zich prominent met een glazen scherm en geeft zicht op het binnenleven. De gebruikte materialen – mineraal breuksteen, beton en glas – vormen een subtiele overgang van het bestaande stedelijk weefsel naar de nieuwe gebouwen.

 

 

Opdrachtgever Sodearif, Paris
Programma 10.500 m2 kantoorgebouw waarvan 10.000 m2 kantoren en 500 m2 retail, 150 parkeerplaatsen
Tijd 2007 - 2011
Rol Architect in samenwerking met Ateliers 115