Erlusgelände Spiers [DE]

Dit woongebied is gelegen op een lensvormig perceel dat aan de ene kant wordt geflankeerd door de doorgaande route en zich aan de andere zijde opent richting rivier de Rijn. Het centrale plein en de oude ondernemersvilla creëren zwaartepunten in de nieuwe wijk. De samenstelling van een hoofdgebouw en een solitair volume vormen een duidelijke begrenzing van de pleinruimte. Het omringende deel van het hoofdgebouw garandeert een onderscheid tussen de publieke en meer private gebieden. De bouwvolumes rijzen op uit een plint die een geïntegreerde oplossing biedt als bescherming tegen hoog water.

De typologieën van het appartement zijn gedifferentieerd vanwege de locatie en oriëntatie in het volume. Meer dan de helft van de typologieën is anders en werd ontworpen als open, hybride ruimtes. Op de bovenste verdiepingen, die naar de Rijn aflopend zijn, zijn grotere penthouses gesitueerd.

De buitengevel is uitgevoerd in baksteen en de richting van op de binnenplaats georiënteerde gevel is grotendeels geglazuurd. De houten schuifelementen, die op de vrijstaande balkons worden geplaatst, garanderen zonwering en privacy aan de buiten- en binnenruimten.

 

Opdrachtgever DIH Deutsche Wohnwerte GmbH & Co. KG
Programma 12.600 m2 BVO wonen en een café
Tijd 2011 - heden
Rol Architect (deelgebied 4)
Participerende partijen K1&5 Böge Lindner K2 Architekten, Hamburg; K3 Eike Becker Architekten, Berlin; K2 Kränzle Fischer-Wasels, Karlsruhe; Topotek1, Berlin (landscape)