Eindhoven Airport Eindhoven [NL]

Met de ontwikkelingsvisie voor 'Eindhoven Airport' zal de luchthaven uitgroeien tot een knooppunt van mobiliteit en zakelijke activiteit. Het nieuwe terminalcomplex is daarin een belangrijk beeldmerk. Het gerealiseerde deel heeft een langgerekte ‘plaza’ met zwevend dak van waaruit de verschillende faciliteiten bereikbaar zijn. Dit gebouw is gemakkelijk uit te breiden, zodat in de loop der tijd een ensemble kan ontstaan. De realisatie verloopt gefaseerd, in overeenstemming met de economische ontwikkelingen, waarbij het oude terminalgebouw op den duur zal worden gesloopt.

Het nieuwe gebouw ligt naast de oude terminal tussen de aankomstroute en de vliegstrip. Het is een lichte, transparante constructie uit drie elementen: een entreehal aan de wegkant, een volume met reizigersfaciliteiten aan de andere zijde en daarboven een verdieping met zakelijke en commerciële voorzieningen. De entreehal is een ruime plaza met vrije dakoverspanning. Deze biedt een prettige wachtruimte met incheckbalies, informatiedesk, balies van vliegmaatschappijen en autoverhuur. De plaza biedt toegang tot de bagageafhandeling, vertrek- en aankomsthal op de begane grond en de horeca, kantoren en vergaderfaciliteiten boven. Via vides ontstaat een visuele verbinding tussen de bezoekers op de verdieping en de passagiers op de begane grond. Het dak is tevens geschikt voor parkeervoorzieningen.

Opdrachtgever Eindhoven Airport BV, Eindhoven
Programma 13.500 m2 luchthaven terminal incl. kantoren, horeca, winkels en vergadercentrum
Tijd 2004 - 2005
Rol Architect i.s.m. de bever architecten, Eindhoven en NACO (Netherlands Airport Consultants), Den Haag
Participerende partijen M+R Interieurarchitecten, Eindhoven