De Commissaris Venlo [NL]

'De Commissaris' is het startpunt van het project ‘Q4’ met als doel het wonen in de binnenstad weer aantrekkelijk te maken. Het vervangt een naoorlogs appartementencomplex aan het Nolensplein in het centrum van Venlo. Het gebouw bevat dertig appartementen op een onderbouw met commerciële ruimten en een politiebureau. Voorts is er een parkeerkelder met 55 parkeerplaatsen.

De appartementen zijn verdeeld over twee schijven: de noordelijke is gericht op het plein, de zuidelijk op de zon. Dankzij grote openingen in de noordelijke schijf behouden ook de zuidelijk gelegen woningen contact met het plein. Omgekeerd ervaar je vanaf het plein de diepte van het complex. Centraal tussen de twee schijven ligt een indrukwekkende, open trappartij, uitgevoerd in hout.

Het is een collectieve ruimte die niet alleen op monumentale wijze toegang geeft tot de appartementen op de verschillende verdiepingen, maar ook ruimte biedt voor gezamenlijke activiteiten. De hoogwaardige architectuur met zijn verspringende vensters en materialisatie van donkere baksteen, aluminium en hout geeft het gebied een betekenisvolle kwaliteitsimpuls.

Opdrachtgever BAM (HBG) Vastgoed, Eindhoven
Programma 9.200 m2 multifunctioneel gebouw met 30 woningen, politiebureau, commerciële ruimten en een parkeergarage met 55 parkeerplaatsen
Tijd 2000 - 2003
Rol Architect
Participerende partijen Gemeente Venlo