Cruquiuseiland Amsterdam [NL]

Cruquiuseiland in Amsterdam transformeert van een bedrijventerrein naar een gemixt woon- en werkgebied. KCAP ontwerpt de zuidoostelijke hoek van het schiereiland dat ligt op de scheidslijn van het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nieuwe Vaart.

De schegvormige contour van de plot leent zich bij uitstek voor een waaiervormige stedenbouwkundige opzet, waarin stroken met bebouwing zich openen naar de kade. De sneden tussen deze stroken maken het nautische karakter van de locatie voelbaar op de gehele kavel én de Cruquiusweg. Bovendien laten deze de zon diep toetreden in de ruimtes tussen de bouwvolumes. De lineaire bebouwingsstructuur is onderverdeeld in meerdere grotere en kleinere volumes. Dit garandeert een fijnkorrelige structuur die de menselijke schaal handhaaft. Elk gebouw heeft zijn eigen kenmerkende samenstelling en identiteit binnen een coherente algehele structuur.

De ruimtelijke structuur wordt gekenmerkt door een raamwerk van openbare ruimten en een doorlopende kade langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Binnen dit raamwerk bevinden zich twee grote collectieve tuinen met elk een zonnig buurtplein dat ruimte biedt voor ontmoeten, uitwisselen en socializen. De bestrating verwijst naar de industriële geschiedenis van de plek en creëert een netwerk van paden en pleinen dat door de zacht golvende en weelderig beplante tuinen loopt. Een interne verbindingsroute verbindt de twee hoofdpleinen en wordt ondersteund door een bijzonder pallet van beplanting en decoratieve objecten. De bestaande stalen kraan blijft behouden en wordt een industrieel icoon voor de toekomst.

Door de groene publieke ruimte en de diverse maatregelen in de gebouwen, bekrachtigen we het streven naar een duurzame ontwikkeling. Speciale aandacht schenken we aan sociale duurzaamheid. Door een differentiatie van woningtypes, diverse werkruimtes en voorzieningen aan te bieden en interactie tussen gebouw en omgeving vorm te geven, creëren we een veilige en prettige leefomgeving. De hoven faciliteren diverse vormen van gemeenschappelijk gebruik en de buurtlounge geeft ruimte voor ontmoeting en het delen van services. Deze maatregelen stimuleren de sociale cohesie in de buurt, een inclusieve buurt voor en door bewoners, gebruikers en bezoekers.

Opdrachtgever AM (Cruquiuswerf); Amvest (Berkhout)
Programma 48.750 m2 voor 415 woningen, diverse werk- en bedrijfsruimtes en ondergronds parkeren
Tijd 2015 - heden
Rol Stedenbouwkundige, architect en landschapsarchitect