Contrast Leidsche Rijn [NL]

Contrast is het tweede appartementengebouw die KCAP heeft gerealiseerd langs de noordelijke stadsas in Leidsche Rijn. Alle appartementen beschikken over grote balkons en/of dakterrassen en binnenin het U-vormige complex ligt een collectieve binnentuin op het dak van de parkeergarage.
Met het oog op de te verwachten geluidsbelasting door de spoorlijn en de weg wordt de gevel van het appartementengebouw aan deze zijde als dove gevel uitgevoerd. In de zijstraten zijn de balkons half in het blok gelegd zodat er een geluidsluwe zone ontstaat en de balkondeuren zonder geluidsoverlast geopend kunnen worden.
Van buitenaf is dit gebouw een robuust blok op een glazen plint met grote langwerpige ramen in combinatie met gemetselde balkons. De buitenkant vormt samen met de binnenkant, welke licht van kleur, zonnig en informeel is, een sterk contrast. Een contrast tussen een drukke en stedelijke buitenwereld en een stille en landelijke binnenwereld.
De oplopende gevellijn markeert de programmatische verandering. Dit is de visuele scheiding tussen de commerciële plint en de woningen. De parkeerplaatsen zijn verborgen in het gebouw en dus niet zichtbaar vanuit de appartementen of vanaf de straat.

Opdrachtgever 2dvlop Vastgoed bv Amsterdam, BAM Vastgoed bv Bunnik
Programma 9345 m2 woonblok met 58 appartementen, ateliers, bedrijfsruimte en stallinggarage in twee lagen voor 68 parkeerplaatsen
Tijd 2005 - 2009
Rol Architect