Componistenkwartier Oss [NL]

Het plan Componistenkwartier maakt deel uit van de transformatie van het Sibeliuspark tot een levendig en multifunctioneel stadspark. De ontwikkeling bestaat uit 130 woningen die losjes in het parklandschap zijn gepositioneerd. De 130 woningen zijn verdeeld over 4 clusters met een hof-achtige opzet, die door hun vorm en luchtige positionering aan scherven doen denken.

Ontspannen wonen in het park is het uitgangspunt. De woningen zijn met de voordeuren naar het park gericht en het groen loopt door tot aan de voordeur. De achtertuinen zijn relatief bescheiden, waardoor de openbare ruimte tussen de woning royaal kan zijn. Deze tussenruimte is de plek om te spelen, te ontspannen en je buren te ontmoeten. Zo wordt het park een integraal onderdeel van de dagelijkse beleving van de bewoners van het Componistenkwartier. Parkeren is onzichtbaar opgelost in binnenhoven, auto’s hebben geen toegang tot het plan of het park. De hoofdroute door het park lijdt tussen de scherven door. De woningen zijn voorts bereikbaar via een netwerk van slingerpaadjes. In het hart van het plan ligt een bijzondere heidetuin. De scherven bestaan uit meerdere rijtjes van 3 tot 12 woningen, over 2 of 3 lagen. Op verschillende punten zijn zogenaamde specials geïntroduceerd: woningen met een vergrote begane grond. Deze specials zijn de intermediairs tussen twee blokken. Daarnaast zorgen de gemetselde tuinmuren voor nog meer samenhang. Ook erfscheidingen zijn mee ontworpen. De orthogonale vorm, zorgvuldige detaillering, materialisatie en kleurkeuze geven de woning een eenvoudige en robuuste uitstraling, wat een mooi contrast vormt met de weelderige groene omgeving.

 

 

Opdrachtgever Hendriks Bouw & Ontwikkeling Oss
Programma 130 eensgezinswoningen woningen in het Sibeliuspark
Tijd 2016 - heden
Rol Stedenbouwkundige, architect