Berghöfe Riedberg Frankfurt [DE]

Het nieuwe woongebied ‘Berghöfe’ is gelegen tussen de Universiteit van Frankfurt en twee parkgebieden. De 4.3 ha grote, autovrij geplande woonwijk met 322 appartementen laat een voorbestemde locatie zien: het biedt geweldige uitzichten en royale ruimte. Binnen de ontwikkelstrategie voor Frankfurts wijk Riedberg is dit project het laatste grote onderdeel om het kwartier “Universiteit” te vervolmaken.

Het winnende stedenbouwkundige concept creëert zowel compactheid als diversiteit, reageert op de topografie van het gebied en stelt relatie met de groengebieden centraal. Acht blokken met verschillende afmetingen zijn op eenzelfde dorpse manier gepositioneerd: rondom pleinen, speeltuinen, weiden of ontmoetingsplaatsen. Zowel de binnentuinen als ook de groene gebieden tussen de gebouwen bieden verschillende niveaus van privacy - publiek, collectief of privé. Op drie locaties zorgen open publieke ruimtes voor ontmoetingsplekken in de wijk. Het centrale plein is daarbij zo geplaatst dat men vanaf hier kan genieten van de skyline van Frankfurt. Vanuit het principe van de “open stad” verbindt een fijnmazig netwerk van paden de wijk met zijn omgeving.

Sterke silhouetten en grote dakdoorbraken zorgen ervoor dat een groot deel van de appartementen kan genieten van de uitstekende locatie en uitzichten. Samenhang wordt gecreëerd door de bijzondere functie van het begane grond zone binnen het concept. Verschillende typologieën van plattegronden versterken de identiteit van elk van de publieke ruimtes en stimuleren tevens de relatie tussen de begane grond en de omliggende buitenruimte. Alle grondgebonden appartementen zijn toegankelijk via de publieke ruimten. Doordat ze zijn voorzien van voortuinen of veranda’s, direct toegang tot het park of tot de besloten binnentuin hebben, zijn ze allemaal op een andere manier verbonden met de publieke ruimte.

De open uitstraling van de begane grond zone in combinatie met baksteen als verbindend en tegelijkertijd in kleur en textuur variabel materiaal ondersteunt het principe van eenheid en diversiteit. Op deze manier voldoet het ontwerpvoorstel aan de competitievraag om “op deze locatie een woongebied te creëren van hoge kwaliteit met een geheel eigen identiteit en met een sterk, verfijnd ontwerp”. Verschillende eindgebruikers zullen hier een thuis en een prettige leefomgeving vinden.

 

 

Opdrachtgever Deutsche Wohnwerte, Heidelberg
Programma  
322 appartementen (42.950 m2 bvo);locatie ongeveer 4,4 ha
Tijd  
2014 - heden
Rol  
Stedenbouwkundige en Architect
Participerende partijen
BV Braun Canton Architekten Frankfurt, Landschaftsarchitektur TOPOTEK1 Berlin, Marketing Branding ACRE Frankfurt, Sustainability Keoto AG, Zürich