Appartementencomplex The Gustav in de Amsterdamse Zuidas voltooid

The Gustav, een woonensemble met twee afzonderlijke gebouwen en een verscheidenheid aan verschillende woningtypologieën voor jonge professionals en starters, is opgeleverd. Het project, door KCAP in opdracht van Zuidschans CV, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars BPD en AM ontworpen, richt zich op het welzijn van de bewoners. Met hoogwaardige buitenruimtes op verschillende niveaus, zijn de gebouwen een aanwinst op de Amsterdamse Zuidas.

The Gustav voegt twee nieuwe gebouwen toe aan het Gershwin-gebied in de Amsterdamse Zuidas. Als het financiële district van de stad is de Zuidas dé thuisbasis van het World Trade Center Amsterdam en de Nederlandse locatie voor veel internationale bedrijven. Passend bij de jonge doelgroep, bewoners aan het begin van hun wooncarrière, zijn de uitstraling en materialisering van de gebouwen licht en modern. Beide volumes zijn samengesteld uit doorlopende horizontale banden gevuld met bakstenen panelen in een warm witte tint en met een reliëfwerking.

Groote ramen creëren een royale visuele verbinding van binnen naar de omringende groene buitenruimtes die door opdrachtgever en architect als een ware verlenging van het interieur worden beschouwd. “Het doel van het project is het creëren van hoogwaardige open ruimtes, op verschillende niveaus, die van bijzonder belang worden geacht in een dichtbebouwde wijk als Amsterdam Zuidas. In dichtbevolkte steden hebben mensen meer groen en buitenruimte nodig om te ontspannen en te ontmoeten", aldus Han van den Born, architect en voormalig partner bij KCAP.

Het noordelijke gebouw langs de meer stedelijke en zakelijk georiënteerde Mahlerlaan bestaat uit 96 studio's en gemeenschappelijke ruimtes op elk niveau.  Een royaal dakterras waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen werken en ontspannen, is zorgvuldig ontworpen door KCAP om een oase van rust te creëren, een toevluchtsoord weg van de stad. Technische installaties, vaak dominant in daklandschappen, zijn geïntegreerd in een subtiel golvend heidegraslandschap. De gekozen planten nodigen insecten en vogels uit om de ruimte te delen met wie wil genieten van het panorama of gewoon wil ontspannen in de open lucht, waardoor het dak verandert in een biotoop. Verzonken plekken bieden beschutte, intieme ruimtes en bescherming tegen de wind, bieden de ideale setting voor sociale interactie en een gemeenschapsgevoel tussen de bewoners.

Op de begane grond opent een transparante plint naar het omringende stadsleven. Een café nodigt uit om te genieten van de semi-openbare groene binnentuin die de parkeergarage tussen de twee gebouwen van het ensemble overdekt. Het concept van de binnentuin is door KCAP ontwikkeld als 'tuinkamer', dat wil zeggen; een tweede en groene woonkamer. Hier kunnen bewoners en bezoekers koffie drinken op het zonnige terras, afspreken met vrienden, buitenzijn genieten en kijken naar spelende kinderen. Deze binnenplaats is ontworpen als een compacte versie van een berken-eikenbos, waardoor een warme en intieme sfeer ontstaat. Een witte betonnen band, gerelateerd aan de lichte gevels, wordt getransformeerd tot één lang architectonisch buitenmeubel in de tuin. Als een veelzijdige toevoeging aan het landschap, definieert het de binnenplaats en bezielt het mensen om de ruimte op meerdere manieren te gebruiken. Het kan worden gebruikt als bar, stoel en eettafel en bevordert de samenhorigheid tussen de gebruikers.

Het terrasvormige gebouw aan de zuidelijke rand van het perceel combineert 19 kleine studio's op de lagere niveaus met 29 royale appartementen op de bovenste verdiepingen. Privétuinen, grote balkons en dakterrassen verrijken de woningen met extra buitenruimte. Het landschapsconcept van deze ruimtes volgt de ideeën achter de groene binnenplaats met witte betonnen elementen op de begane grond om de visuele impact van het totale project te verenigen.

Als antwoord op de hoge eisen die gesteld worden aan betaalbare woningen, verkent The Gustav een nieuwe manier van wonen, waarbij compacte wooneenheden aangevuld worden met gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes voor collectief gebruik als verlengstuk van de individuele woonomgeving. Het dakterras, de tuin, de gemeenschappelijke ruimtes en het café op de begane grond zijn plekken die dagelijks de kwaliteit van stedelijk wonen verrijken, sociale interactie bevorderen en informele ruimte bieden voor om in Covid-tijden thuis te werken.

De Gustav telt in totaal 10.750 m² en biedt 144 appartementen variërend tussen 32 en 137 m², 490 m² winkelruimte en een ondergrondse garage voor 48 auto's en 22 scooters, evenals een fietsenstalling die toegankelijk is via een trap met een automatische band. The Gustav is het derde project van KCAP in de Amsterdamse Zuidas naast het hotel- en kantoorensemble 2Amsterdam en het woonblok Django, waarmee The Gustav een sterke materiaal gedreven identiteit deelt, alle drie met speciaal ontworpen tuinen.

Opdrachtgever Zuidschans CV, Haarlem (een samenwerking tussen BPD en AM)

Architect KCAP Architects&Planners

Programma 10.750 m2 BVO waarvan 144 appartementen / studio's, 490 m2 winkel, 48 ondergrondse parkeerplaatsen, fietsenstalling

Tijd 2015 – 2020