KCAP wint 1e prijs ‘Planning dialoog Hafner’ in Konstanz, Duitsland

KCAP, in samenwerking met de landschapsarchitecten Ramboll Studio Dreiseitl, de verkeersplanners ARGUS Stadt und Verkehr en energie- en duurzaamheidsadviseur ENERGY-GROUP.CH, werd bekend gemaakt als de winnaar van de stedenbouwkundige prijsvraag voor de nieuwe ontwikkeling bij Hafner in Konstanz, gelegen in het zuiden van Duitsland aan de Zwitserse grens. Het plan bevat een mix van 45 ha woon- en 15 ha commerciële gebieden, waaronder 2.600 appartementen voor 8.000 inwoners. Ze worden verdeeld in meerdere buurten in de zachte heuvels van het noordwesten van Konstanz, waardoor een waarlijk groene wijk ontstaat. Binnen een duidelijke structuur, vanzelfsprekend ingebed in het landschap, ontstaan door verschillende functies en bouwtypologieën diverse woonkwaliteiten.

Na een selectieprocedure van twee rondes werden vijf van de 20 deelnemers op de shortlist geplaatst. Een jury met diverse experts koos unaniem voor het masterplan van het team rond KCAP. De burgemeester van Konstanz, Karl Langensteiner-Schönborn, prijst het voorstel: "We kozen voor het ontwerp met het grootste potentieel voor innovatie. Het stadsdeel moet toekomstbestendig zijn en zich de komende jaren aan veranderingen kunnen aanpassen." Ook de lokale bevolking reageerde zeer positief, niet in de laatste plaats vanwege hun betrokkenheid bij het proces.

De ontwikkeling breidt de stad Konstanz uit naar het noordwesten en plaatst verschillende typologieën in het landschap. De meeste van deze typologieën zijn flexibel genoeg om zich in de toekomst aan te passen aan nieuwe functies. De ruggengraat van de wijk is een verbindende “groene ring”, een brede openbare ruimte met beschermde natuurgebieden, activiteiten, gemeenschappelijke tuinen, sportfaciliteiten en buitenruimten van publieke functies zoals scholen en kinderdagverblijven. De ring zal als ontmoetingsplaats fungeren en de verschillende delen van de wijk onder elkaar en met de bestaande wijk Wollmatingen verbinden. Het is dus een nieuw type openbare ruimte dat zowel van het dorp als van de stadswijk leent en een antwoord geeft op de bijzondere ligging tussen landschap en stad. Terwijl de groene ring autovrij is, wordt in de rest van de wijk het autoverkeer beperkt toegelaten en het gebruik van openbaar vervoer en langzame mobiliteitsvormen aangemoedigd. In strategisch geplaatste mobiliteitsstations worden parkeerplaatsen, huurauto's, elektrische voertuigen en deelfietsen aangeboden, en wordt de overstap tussen vervoersmodi vergemakkelijkt. Bovendien wordt de hele wijk uitgerust met een multi-energienetwerk, waardoor het gebruik van hernieuwbare energieën wordt aangemoedigd.

Tot de zomer van 2019 wordt het stedelijk raamwerk voltooid.