New Time Neuilly-sur-Seine [FR]

New Time is located on an extraordinary location: on Ile de la Jatte in Neuilly-sur-Seine. It is the head of a Seine island, a green setting surrounded by water on two sides and facing the main entrance of a large sports area. This spot houses the former office building of Laboratoires Roche, a design by Swiss architect Roland Rohn in 1969-71. KCAP in collaboration with local architects Ateliers 115 achieved to renovate and expand the 17.000 m2 existing structure and make it meet current sustainability and efficiency standards for facades, installations and spatial flexibility. Furthermore, the design enhances Roland Rohn’s building for new tenants and turned it into a representative and well performing contemporary office development.

The design concept adds lateral extensions to each of the existing wings. This creates a volumetric play in which each of the four volumes faces a different direction. The delicately differentiated volumes are grouped around a central core and introduce a plinth into the new structure. Due to the requested flexibility for future usage, the internal organisation allows for classical office layouts and open work landscapes and offers to house one or more tenants.

All interventions are done with great respect for the qualities of the building - its transparency, design of the façade and the finishing of the interiors. The details of the curtain walls, the woodwork of the partition walls, the natural stone at the ground floor - all these elements generate a certain charm and luxury, without lapsing into ostentation or exuberance. The concept includes reuse of these elements to a maximum extend and to preserve the atmosphere which emanates from this fine and purely designed building of the 1970’s.

The composition of the volumes allows reflection of the green surroundings in various ways: through green patios and voids on the inside and the green roofs on the outside. The transparency of the ground floor minimizes visual separation between inside and outside and elegantly integrates the outside green space into the building.  

The new facade introduces a playful composition with horizontal and vertical orientation, while making this varied mass to appear as one representative unity and identity for the future user. The renovation achieved a BREEAM Excellent rating with the application of sustainable components including the use of water from the Seine for heating and cooling, low energy lights, and a naturally ventilated and sun protected facade.

 

 

 

Client Züblin Immobilien Group Switzerland
Program Renovation and expansion of 17.000 m2 existing office building
Time 2010 - 2014
Role Architect in cooperation with Ateliers 115
Participating parties CapTerre (sustainability), Deerns Nederland (building physics),  Nobu Nakanishi (artist)
Awards 1st prize competition 2010, BREEAM Excellent