KCAP designed The Reef at King’s Dock in Singapore

The Reef at King's Dock in Singapore that KCAP has been elaborating on since 2018 for joint venture Keppel Land / Mapletree in Singapore is now ready for sales. The residential development at Keppel Bay, with 429 apartments in 10 buildings, results from the collaboration with local architects DCA and landscape designers Grant Associates. The project proposes an urban village with diverse building types that benefits from the remarkable position at King's Dock, offering exceptional views, an abundance of green spaces, and unique floating swimming pools.

The Reef at King's Dock is close to downtown and within walking distance to Harbour Front and Vivo City. The ancient shipping dry-dock is part of Singapore's listed heritage, forming a transition from Keppel Bay's residential developments to the Harbour Front area. In combination with KCAP's Dutch DNA, the waterfront position has influenced the development's overall design.

 The urban design of King's Dock Village is a composition of three building types - the Courtyard, the Tower, and the Villa – grouped around a sequence of semi-public spaces with lush vegetation along King's Dock. The buildings gradually step down from 10 stories in the North to 5 stories in the South, following the view corridor from Mount Faber to the water. The design results in a varying building height and scale, providing an attractive skyline and unique atmosphere around each building. The individual buildings' juxtaposition creates intimate garden pockets and climate-protection in a village-like setting that offers excellent views of King's Dock and its surroundings.

The buildings' architectural concept offers porosity and permeability through the relief of communal gardens, balconies, and sun-protection filters. The facades of three different building typologies vary in their orientation, shape, and external sun screening selection. These form a dynamic, double layer, providing privacy and protection while contributing to the cooling of the facades. The roofs of the buildings are designed as green surfaces, retaining rainwater and working as isolation.

The design includes a variety of green spaces; a central garden promenade connects all entrance lobbies of the buildings. Shared amenities like a drop-off entrance pavilion, a clubhouse, and sports facilities offer a broad range of residents' services. As a highlight, a unique 180 m long pontoon with various swimming pools and sun decks is moored in King's Dock and provides a spectacular experience in direct connection with the Marine biodiversity and the waterscape.