Start construction P+R De Uithof Utrecht [NL]

Today construction work will start for the P+R facilities De Uithof in Utrecht, Netherlands. The design has been developed by KCAP Architects&Planners in cooperation with Studio SK and Ingenieursbureau Utrecht for the Municipality of Utrecht, the University of Utrecht, Utrecht Medical Centre (UMC) and the Hogeschool Utrecht. With its 2.000 parking spaces P+R De Uithof will be the largest parking garage of Utrecht. Completion is planned in 2013.

The garage building is part of the masterplan for Utrecht’s university campus De Uithof and is located at the exit of highway A28. The 10 storey building offers parking facilities for the hospital staff, the university, the Hogeschool and for public use. It contains a bikeshelter and serves as a transfer to the fast public transport connection to the city centre.

‘What makes the project special is the integration of a bus-/tramstation into the building on ground level. People can change from car to public transport within the same building. This allows for efficient use of the space and for time saving,’ says KCAP.

At the entry of the parking garage two climbing walls are placed. Not only do they highlight the entrance visually, they also give positive impulses to the use of the public space on the campus. The climbing wall has been integrated into the design on request of the Utrecht’s sports council and USAC (Utrecht Student Alpine Association), in commission of the University of Utrecht.

Go to the project or to the official project website.