HS Kwartier 海牙 [荷兰]

In the coming years, the former industrial and port area of Laakhavens in The Hague will be transformed into an attractive area for living and working. HS Kwartier, the area around Hollands Spoor station, is part of this development. It is also one of the three poles of the Central Innovation District (CID) and of supra-regional importance for future-oriented economic development. The area development of HS Kwartier will give an impulse to both the environment around Hollands Spoor station and the connections with the centre of The Hague.

The area around Hollands Spoor station is characterised by excellent accessibility and a mix of various functions. The area will be densified with a mixed urban program of around 245.000 m2, including a large amount of housing, offices, education, student housing, hotels, culture, restaurants and retail. Part of the development is reserved for a program that gives substance to the ambitions of the CID. Also the transformation of the monumental Stationspostgebouw by KCAP is part of the urban redevelopment. As the future headquarters of PostNL, this historically valuable building will play an important role in HS Kwartier.

In addition, the area development focuses on the design of the public space, attractive new walking and cycling routes will be created and innovative mobility concepts will be introduced. The Waldorpstraat viaduct will be demolished and a new lively urban street will be realised instead.

Five towers around the Hollands Spoor station will accommodate the program and strengthen the skyline of The Hague. The shifted position of the volumes creates a varied streetscape with lively ground floor areas. The staggered facades with balconies and terraces give a feeling of transparency. In this way, the buildings are based on the human scale, despite the high density. On the Laakhaven’s side of Hollands Spoor station, a beautiful city entrance is created that connects both sides of the railway. This also includes a lively and functionally redesigned station square.

Client LIFE makes SENS (joint venture between LIFE.NL (an initiative of LIFE and Gijbels Group) and SENS real estate)
Program 245.000 m2 urban plan for mixed-use program with housing, offices, cafés and restaurants, commercial functions and retail, education and culture including the transformation of 35.000 m2 historical Stationspostgebouw as PostNL headquarters and two towers with 80.000 m2 mixed-use program on the development plot left of station HS
Time 2017 - present
Role Urban planner, architect of Stationspostgebouw transformation and towers on development plot
Participating parties Municipality of The Hague