P+R De Uithof Utrecht [NL]

Het gebouw voor P&R De Uithof is onderdeel van het stedenbouwkundige masterplan van OMA voor de universiteitscampus de Uithof in Utrecht en is gelegen aan de afrit van de snelweg A28. De tien lagen tellende garage bevat ca. 2.000 parkeerplaatsen voor bezoekers van het UMC ziekenhuis, de universiteit en voor openbaar gebruik. Het biedt verder ruimte aan fietsenstallingen en dient ook als overstap op de snelle HOV aansluiting naar de binnenstad. 

Het ontwerp bestaat uit doorlopende hellende vloervelden waarop de bezoeker eenvoudig een parkeerplaats kan vinden. De hellende vloervlakken hebben als aanvullend voordeel dat de ruimtelijkheid wordt vergroot. In het midden bevindt zich een groot atrium dat voor daglicht en natuurlijke ventilatie zorgt. Hierin bevinden zich ook de liften en trappenhuizen, die op de begane grond een centrale ligging hebben ten opzichte van de haltes van de HOV onder het gebouw. De materialisatie en detaillering is zeer doelmatig, expressie wordt verkregen door de constructie van het gebouw.

Met 2.000 parkeerplaatsen is P&R De Uithof de grootste parkeergarage van Utrecht.   

 

Opdrachtgever Gemeente Utrecht, Utrecht Medisch Centrum, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht
Programma 2.010 parkeerplaatsen, overstap HOV, 350 m2 commerciële ruimte, beheerdersruimte, chauffeursruimte, wacht- en toiletruimte, 200 fietsparkeerplaatsen
Tijd 2006 - 2013
Rol Architect in samenwerking met Studio SK, Utrecht