Rinkkaai Ghent [BE]

‘Rinkkaai’ will become a new city district for a variety of users, an intergenerational neighborhood with a mix of housing typologies and facilities for young families with children, couples, co-housers and seniors with or without need for care. The design aims to create a new community that is connected to each other and to its surroundings. It is part of the project Ghent St. Pieters, located along the Fabiolalaan close by St. Pieters station in Ghent.

The site’s location along Fabiolalaan and in the east of the park Blaarmeersen offers a quiet green surrounding and establishes connections between the city and the park, between living and leisure and between the existing and the new neighborhood.The architectural concept provides a compact ensemble of six pavilions, each with their own identity but with a clear common DNA. Shape, position, height and material of the buildings correspond directly with the surrounding. The position and the staggering of the buildings create attractive green intermediate zones and allow for varied views from each building.

The concept meets the passive building and BEN (Bijna Energie Neutraal/almost energy neutral) standards through an innovative energy concept. But also social sustainability, sustainable project financing and participation and cooperation with the neighborhood play a role in the sustainability concept.

Client Alides NV, Nacarat SAS, Cores Development NV
Program Mixed-use housing development with 6 residential buildings with 311 residences on 28.400 m2 total, 1.100 m2 commercial facilities and 10.980 m2 of parking, bicycle storage, technical facilities and storages
Time 2014 - present
Role Architect and designer public space in cooperation with evr-Architecten OMGEVING Landscape Architecture Urbanism
Participating parties Establis (stability), VK engineering (engineering), Saison Menu (architecture), Fris in het Landschap (public space) and Common Ground (communication)