Pre Wonen Velserbroek [NL]

 

Pré Wonen housing corporation commissioned a building for its own ‘back office’ activities that could potentially accommodate other tenants as well. The building stands alongside the motorway approach road and is surrounded by roads on three sides. This is reflected in the design of an omnidirectional building with a compact, rounded form and a facade clad with copper. The interior is organized around a central atrium, where the vertical and horizontal circulation routes are clustered. The facade displays a rhythmic pattern of generously proportioned windows. Together with the atrium, two large openings in the facade guarantee sufficient daylight inside the building.

The mix of high and low-tech design elements result in a significant reduction of energy consumption. Those features are: the compact building shape; the façade elements with high performance isolation; the facade panels and joints are designed to minimize uncontrolled airflow from the exterior to the interior; the atrium which balances ventilation and its transparent roof which is equipped with semitransparent PV cells that provide for a great part of the building’s electricity and serve at the same time as sunshades to reduce cooling energy; the installed ventilation and heating system which can be regulated from each workspace to create an individual working climate; the use of copper with a design life time of 50-100 years and the use of using sustainable and recyclable materials throughout the building.

 

Client Pré Wonen Velserbroek
Program 5.000 m2 office building
Time 2002 - 2006
Role Architect
Participating parties  Beaudoin & van Alphen, Breda (interiors)