KCAPArchitects&Planners
Twitter Facebook LinkedIn Weibo YouTube

P+R De Uithof

P+R De Uithof Utrecht [NL]

Park + Ride facilities on university campus De Uithof

Garage building 'P+R De Uithof' is part of the masterplan of OMA for Utrecht’s university campus De Uithof. It is located at the exit of highway A28. The 10 storey building offers 2.000 parking spots for the hospital staff, the university, the Hogeschool and for public use. It contains a bikeshelter and serves as a transfer to the fast public transport connection to the city centre.

The design consists of sloped floors which offer a great visual spectrum of the space and allow for good orientation. In the heart of the building a large atrium allows for natural daylight and ventilation to enter deep into the building. The atrium also contains lifts and staircases. On the ground floor, they have a central location as concerns the public transport facilities. In terms of material and detail the building has a functional expression predominantly defined by its construction.

With its 2.000 parking spaces P&R De Uithof is the largest parking garage of Utrecht.

Client
Municipality of Utrecht, UMC (Utrecht Medical Centre), University of Utrecht and Hogeschool Utrecht

Program
2.010 parking spaces, transfer to HOV (high quality public transport), 350 m2 commercial spaces, spaces for facility management, drivers, waiting areas, 200 space for bike parking

Time
2006 - 2013

Role
Architect in cooperation with Studio SK, Utrecht