Koekoekspreeuw Amersfoort [NL]

The project is part of the revitalisation of a postwar residential district in which the existing development on Koekoekstraat and Spreeuwenstraat has been replaced by 100 three-roomed dwellings (75.2) in the social rental sector. Because of the low budget, the requirement of ground-floor access and the cri¬ticism of existing gallery solutions, a new type of gallery flat has been chosen.
In the design, the gallery has been disengaged and widened to form a “living street” situated three metres outside the building. The exterior terraces of the dwellings lie like bridges between the living street and the building. This gives rise to a differentiated, collective space which encourages contact between residents. The gradual transition between public and private is continued in the floor plans of the dwellings. The front door is a double glass door, behind which is a room-sized hall which can be used as a vestibule, playroom, hobby room or winter garden. In the summer, it can give direct access to the exterior terrace. The entire building, including the living street and exterior terraces, is of wood, which gives it an intimate and haptic quality.

Client Latei, centrum voor bouwen en wonen, Amersfoort
Woningcorporatie S.C.W, Amersfoort
Program 100 apartments (social housing)
Time 1994 - 1998
Role Architect