Cruquiuseiland Amsterdam [NL]

Cruquiuseiland in the Eastern port of Amsterdam will transform from an industrial area into a mixed urban quarter for living and working. KCAP designed the southeast part of the peninsula that is located on the border between of the Amsterdam-Rijnkanaal and the Nieuwe Vaart.

The contour of the plot is ideally suited for a fan-shaped urban layout with buildings in linear sequences opening up towards the waterfront. The spaces between those strips enhance the nautical character of the site and make it tangible on the entire site. Furthermore, they allow for maximum sun light to penetrate deep into the spaces between the buildings.

The spatial structure of the area is characterised by a sequence of courtyards and squares with each its individual composition and character. Parking is concentrated beneath the buildings to allow the public space to be car-free and evolve as a green oasis. The linear building structures are subdivided into several larger and smaller volumes. This guarantees a fine-grain structure which relates to the human scale. Each building has its own characteristic composition and identity within a coherent overall structure.

The green public spaces and the flexible building structures allow for a sustainable development with special attention to social sustainability. The differentiation of housing types, spaces for working and facilities promote interaction between the buildings and the surroundings to create a safe and pleasant living environment. The courtyards facilitate a variety of shared uses and the neighbourhood lounge provides space for meeting and sharing of services. These elements encourage social cohesion in the area and create an inclusive neighbourhood for and by residents, users and visitors.

 

Client AM (part 1); Amvest (part 2)
Programma 450 residential units, various work and commercial spaces and underground parking
Time 2015 - present
Role Urban planner, architect and landscape architect